Holistische coach: de kunst van het balanceren

Holistic coach

 

Een holistic coach is iemand die jou begeleidt naar een meer evenwichtig en gelukkig leven. Als je ooit een voet in een sportschool hebt gezet, ben je bekend met het begrip "spierverwarring". Het idee is dat wanneer we trainen en gewichten heffen, we geneigd zijn spiergroepen aan te spreken die op dat moment niet worden aangesproken. Als we bijvoorbeeld biceps curls doen met een halter, richten we ons misschien niet zozeer op onze schouders als wel op onze biceps. We willen niet één spier isoleren of ons lichaam in vreemde posities brengen tijdens het trainen: we willen elk van onze spieren de aandacht geven die het nodig heeft, met volledige balans. Er zijn veel verschillende manieren om dit in je trainingsprogramma te bereiken. Eén manier is door middel van wat bekend staat als "functionele training". Functionele training richt zich op bewegingspatronen, in plaats van het isoleren van bewegingen van afzonderlijke gewrichten door middel van een specifiek segment van de oefening. Het doel is niet om het lichaam in onnatuurlijke posities te dwingen; het is om elke spiergroep in zijn meest ideale positie te plaatsen tijdens functionele bewegingen door ze in evenwicht te brengen met tegengestelde bewegingen en stabiliserende spieren om blessures te voorkomen, terwijl u ze traint op hun natuurlijkst mogelijke krachtniveau.

Wat is balanstraining?

Het lichaam in balans brengen betekent de juiste beweging voor elk gewricht. Elk gewricht in het menselijk lichaam heeft een specifiek bewegingspatroon dat het lichaam van nature gebruikt. Sterkere spieren zorgen er van nature voor dat het gewricht op een bepaalde manier beweegt door de kracht die erop wordt uitgeoefend. Als je je spieren traint, veranderen ze van grootte en vorm. Zo werkt je lichaam en zo is het geprogrammeerd om te functioneren. Maar als je specifieke gewrichten traint die niet hun natuurlijke bewegingspatroon gebruiken, kun je blessures veroorzaken. Als je je spieren traint, veranderen ze van grootte en vorm. Zo werkt je lichaam en zo is het geprogrammeerd om te functioneren. Maar als je specifieke gewrichten traint die niet hun natuurlijke bewegingspatroon gebruiken, kun je blessures veroorzaken.

Hoe bereik je evenwicht in je trainingsprogramma?

De eerste stap om evenwicht in je trainingsprogramma te bereiken is uit te zoeken wat je lichaam van nature doet. U kunt dit doen door te letten op uw bewegingspatronen als u 's morgens wakker wordt, of als u zit of ligt. Let op uw houding en of u naar de ene of de andere kant leunt. U kunt ook instrumenten als de Myosource Body Map en de Synerus Bodyguard gebruiken om uw houding in relatie tot uw beweging te analyseren. Je kunt ook Grounded Technique of Functional Movement Analysis gebruiken om bewegingspatronen te identificeren. Als je eenmaal hebt ontdekt wat je lichaam van nature doet, kun je vervolgens oefeningen uitvoeren om die spieren te trainen terwijl ze zich in een ideale positie bevinden. Als u bijvoorbeeld rechtop staat, moeten uw schouders zich in een positie bevinden waarbij ze niet over uw polsen of de rug van uw handen hangen. Sta je met je schouders over je polsen of ellebogen, dan is dat een indicatie dat je uit balans bent. U kunt dan oefeningen doen om uw schouders in een ideale positie in balans te brengen.

Balans en programmeringsprincipes voor krachttraining

De sleutel tot het bereiken van functionele balans in uw trainingsprogramma is het identificeren van bewegingspatronen en het ontwikkelen van oefeningen die die bewegingen trainen terwijl ze zich in een ideale positie bevinden. Dit kan worden bereikt met een aantal programmeringsprincipes

Conclusie

Het lichaam heeft een complexe en unieke structuur en functie, en is niet te vergelijken met een soort machine. Daarom is het bereiken van balans in je trainingsprogramma geen gemakkelijke opgave. Er is niet één manier om evenwicht te bereiken, en verschillende mensen kunnen het op verschillende manieren bereiken. Je moet gewoon vaststellen wat goed is voor je lichaam en daarmee werken.

De redenen waarom je evenwicht wilt bereiken in je trainingsprogramma liggen voor de hand: je wilt geen blessures oplopen en je wilt voorkomen dat je kracht verliest in bepaalde spieren terwijl je andere spieren behoudt. En de belangrijkste reden om evenwicht te bereiken is dat je je geweldig wilt voelen en met plezier naar de sportschool wilt komen.

En als je balans bereikt, word je niet beperkt in je krachttoename. Dat komt omdat wanneer u een functioneel evenwicht in uw trainingsprogramma bereikt, u ook uw gewrichten sterker maakt. Als je sterker bent in je gewrichten, ben je ook sterker in je spieren. Daarom is evenwichtig trainen zo belangrijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *