Relatietherapie – De 4 Belangrijke Vragen

Relatietherapie Utrecht

 

 

 

 

Wat zijn de 4 belangrijke vragen die de koppeltherapeut wil dat je stelt?

1 Waarom krijg ik nu weer negatieve gevoelens?

2 Bestaat mijn goede tijd met hem/haar nog? Zo niet, onderzoek dan opnieuw welke band er nog is.

3 Hoe moedigen de negatieve gevoelens mij aan? Is het omdat ik voel dat onze relatie geblokkeerd wordt door sommige obstakels? Weet je nog hoe goed je met hen samenwerkte?

4 Geloof je dat je moet vergeven /verantwoordelijk voelen alsof sommige mensen hun partner in de gaten houden. Schaadt dit uw relatie?

Historische achtergrond

Relatietherapie voor koppels is soms grasduinen in onze herinneringen. Maar het kan ook diep ingaan op de gevoelens die we in de huidige situatie voelen. Het kan gaan om het kijken naar het verleden, het opnieuw onderzoeken van herinneringen aan onze relatie en het opnieuw beleven ervan. De praktijk bleek uit twee fasen te bestaan – omgaan met negatieve gevoelens en het vergeven van de partners (D Lawrence & Jefferies, 1998).

Leven met partners

Veel relatietherapie houdt in dat men leert met elkaar te leven. Dit omvat ook het uiten van boosheid en open zijn naar elkaar. De meeste stellen zullen zich realiseren dat boosheid een onderdeel van hun relatie zal zijn. Hierop voortbordurend probeer ik, als ik me frustrerend voel over bepaald gedrag van mijn partner, me deze gevoelens te herinneren en ze los te laten. Mijn partner zal het gevoel krijgen dat ik hem probeer te veranderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat boosheid en humor het beste samengaan. Beide mensen voelen zich veilig als ze bij elkaar in de buurt zijn. Dit komt omdat beide mensen elkaars verschillende standpunten hebben gevraagd en aanvaard. Mijn partner zal mijn humeur accepteren; hij kan er zeker van zijn dat ik gelukkig ben en dat zijn humeur nog slechter zal zijn. Dit kan hem aanmoedigen, maar hem ook boos maken. In een relatie gebeurt dit vaak omdat vrouwen ermee instemmen het grootste deel van hun emotie open te stellen. Dit kan zorgwekkend zijn omdat hij probeert een relatie op te bouwen die lang in een fase zal blijven.

Welnu, elke echtgenote beseft dat haar man geen weerstand kan bieden aan de emoties die in haar opkomen, voor een groot deel omdat zij als een vrouw leeft. Ze probeert ze te bedwingen en op te kroppen. Maar zij weet ook (en anderen weten dat ook) dat deze uitingen niets goeds of anders doen. Weet dat uw man u advies geeft, daarom moet u beslissen wat het is. Soms moet je doen wat je moet doen en soms moet je gaan en doen wat je wilt gaan doen. Als er een noodgeval is, zal je iemand bellen.

Een goede heeft het altijd. De goede tijden. Maar de andere dingen ook. De negatieve gedachten die door je hoofd gaan; de gedachten die je verdrietig maken of boos of schuldig of verraden of een van de grote emoties die we doormaken. Ze zijn slecht, ze zijn gevaarlijk! Dus wat kun je doen?

Het eerste is dat deel van onze relatie dat sociaal is en is wat we zien. Het is het duidelijke en klinische oogcontact dat jullie elkaar beiden geven. Het is de aandachtsverbinding die je in je relatie uitzet. Maar het is heel moeilijk om dit te veranderen, tenzij een van jullie opstaat en zegt dat dit niet voor mij werkt en dat we helaas zullen moeten gaan, of we dat nu leuk vinden of niet.

Relatietherapie leert je om positief te zijn en de realiteit te benoemen in plaats van spelletjes te spelen met je stemmingen. Het laat je zien waarom “waarom alles mij overkomt”; en uiteindelijk ben jij de enige die kan bepalen hoe succesvol je relatie is. Kies er nu voor om positieve acties te ondernemen voor meer aanwezigheid en u zult vrede ervaren met uw partner. Het is de weg naar helende relaties.

lees meer:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *