Het coachingsmodel van counseling

Leefstijlcoach Apeldoorn

Dit artikel schetst het Coachingsmodel van counseling of councildabus en de aard van het werken met mensen die een aandoening, ziekte of fobie kunnen hebben. Dit is een korte inleiding tot de buitengewone reis van het omgaan met een geestelijk gezond maar ziek persoon. De sleutel van coaching is ondubbelzinnig de openheid van de persoon voor de vele verhalen die er zijn. Het verhaal vertellen en luisteren met totale aandacht voor wat er gezegd wordt is de sleutel tot een succesvolle coaching relatie. Geniet van deze reis en laten we samen genieten van onze cliënten.

Werken met cliënten, met mensen die ongezond zijn, die ziek zijn of waren, is een uiterst moeilijke taak voor uw partner en/of coachee. De focus van coaching is het helpen van de coachee om tot een plaats van zelfbevestiging te komen over wie hij is, hoe hij zich voelt en zijn vermogen om te reageren op een verscheidenheid van stimuli, inclusief die welke een buitenwereld kan bieden. Een coachingrelatie is een doorlopende relatie tussen de leefstijlcoach en de coachee. De coachee vertelt u over zichzelf, zijn situatie en het probleem dat hij ervaart.

Effectieve coaching vereist dat de coach en de coachee werken met een hoog niveau van emotioneel bewustzijn, dat ze luisteren met volledige aandacht en dat ze proberen de diepste opwekking, de diepste behoeften van de coachee te begrijpen.

De coach moet een evenwichtig model van werken met de coachee aannemen. Je kunt werken aan vaardigheden voor coaching tijdens de coachingsessies, maar tijdens de eigenlijke coachingsessie gebeurt er iets en wordt je intentie omgezet in gedrag of actie. De coach is er om ervoor te zorgen dat de coachee in staat is te leren van zijn daden en in staat is tot zelfreflectie. De coach moet in staat zijn om “een kind te voeden”, om de coachee en de coachee in beweging te houden en om de coachee betrokken te houden bij hun eigen reis. De coach moet voortdurend aanwezig zijn om een ondersteunende omgeving te bieden en van de coachee verlangen dat hij betrokken is, dat hij zichzelf vragen stelt. Dit proces van communicatie houdt in dat de coach de informatie absorbeert, de informatie verzamelt en dan uitdrukt aan de coachee. Men moet om feedback vragen, maar dan is het belangrijk om vriendelijk en ondersteunend te zijn. Men moet zowel creatief als doelgericht zijn. De coach is verantwoordelijk voor alle interacties en vooruitgang zowel tussen de cliënt als de coachee. De cliënt moet zowel intern als extern op zoek gaan naar feedback.

Je moet bereid zijn om aan te nemen om effectief te zijn. Veel coaches gaan ervan uit dat sommige coaches sterker zijn dan anderen. De realiteit is dat je veel vertrouwen moet hebben in wat je aanbiedt om een verschil te maken en levens te veranderen.

Coachen is niet gemakkelijk. Maar het is ook niet moeilijk. Een uitstekende collega van mij zag mij van de andere kant van een vergaderzaal. Ik droeg een grijs pak en het was warm in de kamer. De volgende dag kon ik mijn vrouw vertellen dat ik een bruin pak droeg, zodat ze helemaal niet naar mijn maat hoefde te kijken terwijl ik haar coachte. Ik zag er comfortabel uit terwijl ik haar coachte – niets viel op, niets kon internationaal zijn.

Volharding, eer en inzet zijn echter van het grootste belang bij het werken met mensen die in staat, bereid en toegewijd zijn om te veranderen. Het model gaat over iemand zijn die toegewijd is om waarde te bieden – onvoorwaardelijk verbonden met de cliënt die gecoacht wordt. Wat is de rol van de coach?

Hoe zou coaching eruit zien?

Het wordt gedefinieerd als een systeem van vragen stellen en luisteren dat zich richt op wat belangrijk is voor een cliënt in plaats van het geven van advies of het aandragen van oplossingen. Cruciaal voor de ervaring van coaching is echter dat de coach niet de therapeut van de cliënt is. De cliënt maakt alle keuzes over de uitkomsten van de coaching en moet worden behandeld als de partner met zijn of haar eigen creatieve proces; de coach is een goede en zorgzame luisteraar wiens rol tijdens de gehele coachingrelatie is de cliënt aan te moedigen met zijn of haar eigen antwoorden te komen. Het gaat erom dat de cliënt de trekkaarten in handen heeft om zijn eigen persoonlijke keuzes te maken.

Coaching is een intieme en veilige plek om je gedachten en gevoelens te uiten, op eigen benen te staan, risico’s te nemen en tot bloei te komen. Het hangt allemaal af van hoe de cliënt de kracht van de coaching relatie richt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *